گیاهخواری و رابطه آن با دی ان ای
گیاهخوار بودن ممکن است تا حدی در ژن شما باشد
یک مطالعه بزرگ نشان داد که سه ژن به شدت با گیاهخواری مرتبط هستند
از برگر غیرممکن تا «دوشنبههای بدون گوشت»، نخوردن گوشت مطمئناً یک مد است. اما یک مطالعه جدید در Northwestern Medicine نشان میدهد که ساختار ژنتیکی افراد در تعیین اینکه آیا میتوانند به رژیم گیاهخواری سختگیرانه پایبند باشند یا خیر، نقش دارد.
این یافته ها راه را برای مطالعات بیشتر باز می کند که می تواند پیامدهای مهمی در مورد توصیه های غذایی و تولید جایگزین های گوشت داشته باشد.
دکتر نبیل یاسین، استاد بازنشسته آسیب شناسی در دانشکده پزشکی فاینبرگ دانشگاه نورث وسترن، نویسنده مقاله مربوطه، گفت: “آیا همه انسان ها قادر به زندگی طولانی مدت با یک رژیم غذایی گیاهی سخت هستند؟ این سوالی است که به طور جدی مورد مطالعه قرار نگرفته است.”
بخش بزرگی (حدود 48 تا 64 درصد) از افرادی که خود را «گیاهخوار» میدانند، گزارش میدهند که ماهی، مرغ و یا گوشت قرمز میخورند، یاسین در این باره گفت، محدودیتهای زیستمحیطی یا بیولوژیکی بر تمایل به رعایت رژیم گیاهخواری غلبه میکند.
به نظر میرسد تعداد افرادی که دوست دارند گیاهخوار باشند بیشتر از مقداریست که در حال حاضر وجود دارد ، و ما فکر میکنیم این بدان علت است که دلیلی سخت افزاری در اینجا وجود دارد که ممکن است افراد آن را نداشته باشند.»
چندین ژن در متابولیسم لیپیدها و عملکرد مغز دخیل هستند
برای تعیین اینکه آیا ژنتیک در توانایی فرد برای پایبندی به رژیم گیاهخواری نقش دارد یا خیر، دانشمندان داده های ژنتیکی Biobank بریتانیا را از 5324 گیاهخوار سخت گیر (بدون مصرف ماهی، مرغ یا گوشت قرمز) با 329455 کنترل مقایسه کردند. همه شرکتکنندگان در مطالعه سفیدپوست قفقازی بودند تا به نمونهای همگن دست یابند و از گیج شدن با قومیت اجتناب کنند.
این مطالعه سه ژن را شناسایی کرد که به طور قابل توجهی با گیاهخواری مرتبط هستند و 31 ژن دیگر که به طور بالقوه مرتبط هستند. این مطالعه نشان داد که چندین مورد از این ژن ها، از جمله دو مورد از سه ژن برتر (NPC1 و RMC1)، در متابولیسم چربی و یا عملکرد مغز نقش دارند.
یاسین گفت: «یکی از زمینههایی که محصولات گیاهی با گوشت تفاوت دارند، لیپیدهای پیچیده است. حدس من این است که ممکن است جزء(هایی) از مواد تشکیل دهنده چربی در گوشت وجود داشته باشد که برخی افراد به آن نیاز دارند. و شاید افرادی که ژنتیک آنها طرفدار گیاهخواری است بتوانند این اجزا را به صورت درون زا سنتز کنند. با این حال، در حال حاضر، این فقط حدس و گمان است و نیاز به کار بسیار بیشتری برای درک فیزیولوژی گیاهخواری هست.”
این مطالعه در 4 اکتبر در مجله PLOS ONE منتشر خواهد شد. این اولین مطالعه کاملاً بازبینی و نمایه شده است که به ارتباط بین ژنتیک و گیاهخواری محض می پردازد.
چرا بیشتر مردم گوشت می خورند؟
ملاحظات مذهبی و اخلاقی انگیزه اصلی اتخاذ یک رژیم گیاهخواری بوده است و تحقیقات اخیر شواهدی را برای فواید سلامتی آن ارائه کرده است. اگرچه محبوبیت گیاهخواری در حال افزایش است اما گیاهخواران اقلیت کوچکی از مردم در سراسر جهان را تشکیل میدهند. به عنوان مثال، در ایالات متحده، گیاهخواران تقریباً 3 تا 4 درصد از جمعیت را تشکیل می دهند. در بریتانیا، 2.3 درصد از بزرگسالان و 1.9 درصد از کودکان گیاهخوار هستند.
اینجا این سوال پیش میآید که چرا اکثر مردم هنوز هم خوردن محصولات گوشتی را ترجیح می دهند. یاسین گفت که عامل محرک برای ترجیح غذا و نوشیدنی فقط طعم نیست، بلکه نحوه متابولیزه کردن آن توسط بدن نیز است. به عنوان مثال، زمانی که برای اولین بار قهوه را امتحان میکنید، اکثر مردم آنها را لذتبخش نمیدانند، اما با گذشت زمان، به دلیل احساسی که کافئین در آنها ایجاد میکند، طعم آن را افزایش میدهد.
یاسین اضافه کرد: «فکر میکنم در مورد گوشت هم، چیزی شبیه به آن وجود دارد. “شاید شما یک جزء خاصی دارید — من یک جزء لیپیدی را حدس می زنم — که باعث می شود به آن نیاز داشته باشید و هوس کنید.”
اگر ژنتیک روی اینکه کسی گیاهخوار باشد تأثیر می گذارد، برای کسانی که به دلایل مذهبی یا اخلاقی گوشت نمی خورند چه معنایی دارد؟
یاسین گفت: «در حالی که ملاحظات مذهبی و اخلاقی قطعاً نقش مهمی در انگیزه اتخاذ یک رژیم گیاهخواری ایفا می کند، داده های ما نشان می دهد که توانایی پیروی از چنین رژیم غذایی توسط ژنتیک محدود می شود. ما امیدواریم که مطالعات آینده منجر به درک بهتر تفاوتهای فیزیولوژیکی بین گیاهخواران و غیر گیاهخواران شود، و آن ما را قادر میسازد تا توصیههای غذایی شخصیسازی شده و جایگزینهای بهتری برای گوشت تولید کنیم.»
تاریخ: October 4, 2023
منبع: Northwestern University
درباره مصطفی محرابی
مصطفی محرابی،لایف کوچ، محقق و فارغ التحصیل Post DBA متولد ۲ فروردین ماه ۱۳۶۴ است. زمینه مطالعه او روانشناسی با گرایش Mindfulness و تحقیقات یاد شده در حوزه علمی سازی موضوعاتی در زمینه فراشناخت (Meta Cognition) و ارتقاء مهارتهای نرم از طریق واقعیت مجازی (Virtual Reality) است. او معتقد است رشد و ارتقاء افزون انسانها در گرو افزایش مهارت های نرم (Soft Skills) و شناخت دنیای درون و مدیریت ذهن است.
نوشته های بیشتر از مصطفی محرابی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.